Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over hypnose en hypnotherapie. Heb je een andere vraag?  Neem dan gerust contact op.

Voor wie is hypnose geschikt?

Voor iedereen die daadwerkelijk wil werken aan een probleem. Hypnose is niet geschikt voor mensen met psychische stoornissen. Mensen met hartproblemen of een veel te lage bloeddruk dienen op te passen. Door de ontspanning kan het zijn dat de hartslag en bloeddruk naar beneden gaan zoals tijdens het slapen.

Hoe voelt hypnose?

Hypnose is een vorm van trance. Wat veel mensen niet weten, is dat iedereen dagelijks op bepaalde momenten in een soort hypnose komt. Bijvoorbeeld als je geconcentreerd naar een tv-programma kijkt of verdiept bent in een spannend boek en je de dingen om je heen niet opmerkt. Het voelt ontspannen en licht en misschien euforisch. Hypnose is feitelijk een staat van diepe rust en daarom heel prettig. Het is voor velen onbekend, maar beslist niet geheimzinnig.

Is hypnose niet eng?

Veel mensen vinden hypnose eng, omdat het onbekend is. Maar ook als je onder hypnose bent, heb je zelf de volledige controle. Er gebeuren geen gekke dingen, je doet niets wat je niet wilt. Er zijn ook geen bijwerkingen, zoals bij veel medicijnen. Als je eenmaal een hypnosesessie hebt meegemaakt, weet je dat het eigenlijk het tegenovergestelde van 'eng' is: het is juist heel ontspannend.

Kan ik in hypnose iets zeggen of doen wat ik niet wil?

Nee, je houdt altijd zelf de controle. In trance blijf je bewust en alert en kun je meteen terugkomen in je normale manier van zijn. Je observerende 'ik' blijft altijd op de achtergrond aanwezig om de controle weer over te nemen als je dit wilt. Je kunt je na afloop alles herinneren. Iemand in hypnose is zich nog helemaal bewust van zijn omgeving, je blijft wakker en op elk gewenst moment kun je je ogen opendoen en opstaan. Je houdt volledige controle over jezelf.


Word je na een sessie vanzelf 'wakker'?

Na een sessie helpt de hypnotherapeut je om weer in je 'gewone' staat van bewustzijn terug te keren. Ook zonder hulp kom je na enkele minuten terug in je normale bewustzijnstoestand. Soms komt het voor dat iemand in een gezonde slaap valt en na enige tijd weer wakker wordt.

Wat is het verschil tussen hypnose en hypnotherapie?

Hypnose is een vorm van trance. In hypnotherapie wordt hypnose als hulpmiddel gebruikt voor therapeutische doeleinden, bijvoorbeeld het overwinnen van bepaalde angsten of fobieën.

Vergeet ik wat ik tijdens een sessie heb meegemaakt?

Nee, je zult je alles herinneren, tenzij we vooraf hebben afgesproken dat je alleen datgene zult onthouden wat nuttig voor je is. Sommige mensen willen juist niet alles onthouden.

Komen in hypnose nare dingen uit het verleden naar boven?

Nee, niet met de SpaHypno methode. Het kan natuurlijk zijn dat je juist wel dingen uit je verleden wilt uitwerken. Dan spreken we dat vooraf met elkaar af. Het kan voorkomen dat men spontaan emotioneel wordt, doordat ze ergens aan denken, echter kan dit ook bij het ‘normale’ bewustzijn gebeuren.

Kan ik in hypnose blijven?

Nee. Je komt er altijd weer uit. In heel sporadische gevallen is een persoon zo diep in trance dat hij in slaap valt. Na een rustperiode zal die persoon uiteindelijk gewoon weer ontwaken. De hypnose werkt dan overigens niet goed. Het is beter om redelijk uitgerust aan een sessie te beginnen.

Hoe weet ik of dit een goede hypnotherapeut is?

Wat zegt je gevoel? Volg dat gevoel.Dus ervaar je een probleem in je leven? En ben je meer dan 100% bereid  om er aan te werken? Dan is hypnotherapie heel geschikt voor jou.

F.A.Q